Gegants

Els Gegants de Viladecans apareixen per primer cop a la Vila al mes de setembre de l’any 1956, fent la primera ballada durant els actes de celebració de la Festa Major d’estiu.
La parella de gegants va ser adquirida a la Casa Ingenio de Barcelona i es batejaren amb els noms de Josep i Paquita, que eren, alhora, els noms dels fills de l’Alcalde, els gegants portats per membres de la brigada municipal, sortien per les Festes Major, però no hi havia Colla de Geganters.
Els Geganters de Viladecans neixen l’any 1995 com a una secció dins de Diables de Viladecans.

L’any 2003 i amb motiu dels 20è aniversari de la Colla de Diables de Viladecans s’incorporen a la colla els gegantons Pica-Peta i Peta-Fum, construïts per Taller Sarandaca, i que representen una Timbalera i un Diablet, que simbolitzen a dues seccions de la Colla dels Diables de Viladecans.

Van ser apadrinats pels Gegants de Catalunya en Treball i na Cultura, i pel Gegants de Sant Climent, en Climent i na Roser.

L’any 2016, donat el mal estat de l’estructura i els vestits del Josep i la Paquita, s’encarrega la restauració d’aquests. El cartró pedra de l’estructura dels Gegants, al ser tant antics, comença a no aguantar el pas del temps, i s’ha de reforçar i fins i tot canviar algunes fustes.

 • Pintura: A nivell de pintura, es canvia l’estil i es fan servir colors més clars i menys colorits pel que fa l’aspecte de la pell
 • Complements: Es renova la bijuteria a la Paquita. Al Josep se li afegeix un decret reial tal a la mà, tal i com tenia quan va ser creat.
 • Vestits: El vestit de la Paquita no està en molt mal estat, pel que s’arreglen els desperfectes i punts de subjecció. A més, es renova la part superior d’aquesta ja que estava descolorida pel pas del temps. El cas del Josep, te parts de roba podrida o feta molt malbé i requereix una renovació integral. Es traspassarà aquesta intervenció al 2017
 • Subjecció: Es recuperen els cavallets de fusta originals amb l’enganxina de la Casa Ingenio de fa més de 60 anys. Durant el 2017 es farà una rèplica d’aquests per a donar-li als gegants la màxima originalitat possible.

gegants_StFeliu_03

10 opinions a “Gegants

  1. Diables de Viladecans Autor

   La Trobada del Baix Llobregat s’acostuma a fer l’últim cap de setmana d’Octubre. Encara no se sap en quina població es farà la propera edició, es a dir, la XXII Trobada de Gegants del Baix Llobregat.

   Si et refereixes a quan farem una trobada a Viladecans, doncs trobada com a tal no farem fins a Festa Major, es a dir, al Setembre del 2019. Però tranquil, que ja treurem a ballar al Josep i a la Paquita en altres ocasions. Us mantindrem informats pel web i les xarxes socials.

   Falera Gegantera!!

  1. Diables de Viladecans Autor

   Doncs aquest 2019 encara no ho tenim previst, i no tenim el calendari planificat a l’inici d’any sinó que anem fent.

   Segur que per Festa Major d’Hivern (19 de Gener) , per Festa Major d’Estiu sobre el 8 de setembre i per la XXII trobada de gegants del Baix Llobregat el 23 i 24 de novembre (segurament sigui aquesta data). La resta ja anirem informant per les xarxes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *